The flight from Singapore to The Philippines and Cebu went well. We caught a bus and drove for a few hours north to get a boat to Malapascua island. Then we caught a bus back, because we had forgotten to get some money in Cebu City and it turned out that not every local town has an ATM. Then we continued north again... Finally we made it to the boat - and to Malapascua!
Mangoshakeja ja sukellusta! Jee!
Mango shakes and diving! Yay!
-----
Sukeltajan aamiainen.
Diver's breakfast.
-----
Sukeltajan aamiainen, osa II. Huomaa nimikoitu mango!
Diver's breakfast pt. II. Note the tagged mango!
-----
Sukeltajan aamiainen, osa III.
Diving makes you hungry! There was more than one restaurant on the island but the food in them was quite adequate. This Adobo chicken was ok but nothing spectacular.
Grillatun mustekalan kanssa sama juttu. Ihan ookoo-tasoa, mutta ei sen enempää. Kumisuudesta miinustuu yksi haarukka.
Grilled squid, again ok but nothing to die for. One minus fork for rubbery texture.
Yhdessä rantapaikassa tarjottiin italialaista ruokaa. Tämä kastike oli kuin pizzan täyte ilman pohjaa!
One beach restaurant served italian food. This sauce was like pizza topping without the pizza!
Mutta sitten! Eräänä päivänä tajusimme menneemme merta edemmäs kalaan. Ihan majapaikkamme lähellä oli paikallisen herra Juniorin ja hänen vaimonsa pitämä ruokakoju, jonne eksyimme. Sinne suunnistimmekin sen jälkeen melkein joka kerta kun nälkä yllätti. Ruoka ei aina hurmannut ulkonäöllään, mutta se maku... Kojussa oli kiva istua varsinkin iltaisin ja katsella kylän meininkiä. Ne lasten tanssimuuvit...
But then one day we realized we had a real gem right next to where we were staying! Mr. Junior and his wife had a small food stall in the local village and after tasting the food there, we went there every time we could. The food didn't look very fancy but the taste... Especially in the evenings it was nice to sit in the small wooden benches and watch the local kids doing crazy dance moves!
Saimme ilmaismaistiaista makeasta keittobanaanista, kun loimme siihen uteliaita katseita.
We got to sample this sweet cooked banana for free after glancing it curiously and longingly...
Iltaisin Junior grillaili kanatikkuja ja kotitekoista makkaraa. Hänen barbecuekastikkeensa oli käsittämättömän hyvää. Yritimme udella reseptiä, mutta se oli salaisuus.
In the evenings Junior had an outdoor barbecue and he grilled home made sausages and chicken sticks. His barbecue sauce was to die for. We tried to get the recipe but it was a secret.
Jos päivällä mainostetaan, että tämä menee grilliin illalla, niin pakkohan sitä on palata maistamaan... Junior oli paitsi mukava tyyppi, myös oiva markkinamies!
If you show us this fish during the lunch time and tell that you're going to barbecue it in the evening, you can be sure there will be two hungry ladies running back later...
Kylässä oli myös leipomo josta sai tuoretta leipää ja pullaa. Leipäkin tosin oli makeaa, en tiedä miksi sitä kutsuttiin leiväksi eikä pullaksi.
In the village there was also a bake shop that sold freshly baked bread and sweet buns. The bread was very sweet too, and I don't understand why it was called bread at all.
-----
Viimeisenä iltana joimme rantabaarissa drinksuja ja söimme samalla lättyleivän. Sori Junior.
On our last evening we had some drinks in a beach bar and ate this flat bread. Sorry Junior.
-----
We got our last breakfast from Junior though. Eggs, rice and fried vegetables. One portion cost about 70 cents.
-----
Hei hei Malapascua...
Bye Malapascua...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti