Yhden yön miniloma Tallinnassa.
Kysymys: kuinka paljon ehtii syödä vuorokauden aikana? Vastaus: Aika paljon!
Ensin piti päästä lahden yli. Laivalla kossuvesi tuntui olevan suosittu aamupala. Jätin sen kuitenkin ammattilaisille ja hyökkäsin sillivoileipien kimppuun. Vaikkei ollut edes kankkunen. Mutta varmuuden vuoksi.
One night mini holiday in Tallinn.
A question: how much one can eat in a day? The answer: a whole lot!
First we had to take a boat to Tallinn. 'Kossuvesi' (the finnish spirit Koskenkorva mixed with water) seemed to be THE choice for breakfast that morning among the more seasoned passengers. I left that for pros though, and turned my eyes to food (surprise). The boat cafe served yummy pickled herring sandwiches. It's a good cure for a hangover. Even though I was not hung over, I ate one. Just in case.
-----
Kun päästiin Tallinnaan, oli jo lounaan aika. Pelmenibaariin!
Valitsimme peruspelmenit piparjuurikastikkeella ja toiset liemessä. Suolaista ja täyttävää, juuri sopiva puolustus Tallinnan koleaa kevätsäätä vastaan.
When we arrived in Tallinn, it was time for lunch. Pelmeni, of course!
We chose regular pelmeni with horseradish sauce and similar ones but in broth. Delicious and filling - just the right weapon against the chilly spring weather.
-----
Illalla Olde Hansaan syömään. Tätä keskiaikaravintolaa ei ole tullut koskaan testattua. Ennakkoluulona on ollut kai se, että se on liian turistinen ja kallis. No, turisteja oli ja hinnatkin olivat keskivertoa korkeammat, mutta paikassa oli tosi hauska tunnelma ja ruoka oli loistavaa. Kannatti kokeilla!
We ate dinner in Olde Hansa. I've always skipped this famous medieval restaurant thinking it's probably too touristy and expensive. Well, the place was full of tourists and the prices were higher than average but the atmosphere was great and the food was brilliant. So Olde Hansa was definately worth the visit!
Alkupalaksi kalalautanen leivän, viiriäisen munien ja suolakurkun kera. Kaikki kala oli tujusti suolattua. Niin kai keskiajallakin. Suosikki oli pieni kokonainen suolasilli tai mikälie.
Pitäisi vihdoin oppia siirtämään ottimet sivuun ennen kuvan ottamista...
Fish plate for starters. Small quail eggs and bread on the side. All the fish was very salty. That's medieval I guess. The small pickled fish was my favorite.
And I should learn to remove the utensils before taking photos...
Pääruokana jänistä sienikastikkeella. Lisukkeena oli ohraa, marjoja ja hunajajuureksia. Jänis oli käsittämättömän mureaa, lähes parasta lihaa mitä olen koskaan syönyt. Ja annos oli valtava.
Rabbit with mushroom sauce for the main course. It was served with barley, berries and honey glazed root veggies. The meat was incredibly tender, one of the best meats I've ever tasted. And the portion was huge!
My companion's main course: Himalayan lamb, an indian style lamb dish.The surreal looking lump of baked dough turned out to be (possibly) made of bread and potatoes.
Palan painikkeeksi nautittiin punaviinia ja tummaa hunajaolutta.
Kierimme ulos.
The food was washed down with red wine and dark honey beer.
We rolled out of the place.
-----
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti