tiistai 10. huhtikuuta 2012

CARGA EXPERIMENTS / CARGA KOKEILEE...


...SALT LIQUORICE CHOCOLATE / SALMIAKKISUKLAATA!

Eräänä iltana teki mieli salmiakkia ja tummaa suklaata. Samaan aikaan, totta kai. Salmiakkisuklaata nyt saa kaupasta valmiinakin, mutta harvemmin törmää tumman suklaan ja salmiakin yhdistelmään. Hetken mielijohteesta päätin kokeilla miten ne kaksi voisi yhdistää. Ostoslistalle levy 85-prosenttista tummaa suklaata ja turkinpippurirouhetta ja mars kauppaan. Ostoskoriin päätyi leivontahyllystä myös pussillinen murskattuja hedelmäkarkin palasia.
One night I felt like eating salt liquorice and dark chocolate. At the same time of course. It's quite rare to find specifically dark chocolate combined with salt liquorice so I decided to experiment with making my own. I bought a bar of 85 percent dark chocolate and a bag of crushed 'turkish peber' salt liquorice. I also bought a bag of crushed fruit candy.

Erittäin epäoikeaoppisesti sulatin suklaan suoraan kattilassa. Onneksi tajusin pitää lämmön hyvin alhaisena, joten suklaalle ei tapahtunut mitään katastrofaalista. Jälkeenpäin lueskelin netistä suklaan oikeaoppisesta käsittelystä (temperoiminen? ikinäkuullutkaansellaisesta...) ja opin että suklaata sulatellessa pitää olla varovainen, tai se ei enää jähmety. Siitä voi myös tulla harmaata, kokkareista tai rasvaisen makuista. Namnam. Onneksi aloittelijalla oli onni matkassa.
In a very unorthodox way I just threw the chocolate pieces into a casserole and melted them on very low heat. Fortunately I had some newbie luck and didn't go crazy with the heat, because later I was reading about the proper way of handling chocolate (tempering? neverheardofthat...) and learned that chocolate is easily spoiled by overheating it; it will not harden anymore, or will become gray and lumpy and start tasting greasy. Yummy.



























Se sulaa! Hitaasti mutta varmasti.
It's melting! Slowly but surely.

Kaadoin sulaneen suklaan silikonimuotteihin...
I poured the molten chocolate into silicone moulds...

























...ja ripottelin rouheet päälle. Muotit ovat itse asiassa japanilaisia munakasmuotteja (!) mutta näköjään niitä voi käyttää suklaamuotteinakin.
...and sprinkled the crushed candy on top.The moulds are japanese omelette moulds (!) by the way.


























Yli-innokas suklaamestarinne ei olisi millään malttanut jättää muotteja rauhaan, vaan kävi vähän väliä sorkkimassa ja häälymässä niiden yläpuolella. Jähmettyykö se? Eikö se jähmety? Joko on valmista?
Ja sitten vihdoinkin! Suklaa oli jähmettynyt ja jännityksellä irrotin muotin. Jippii, se pysyy kasassa!
I couldn't keep my fingers off the cooling chocolate but just had to poke and hover over them to check the process. Will it harden? Will it not harden? Is it ready yet?
And finally, the chocolate seemed hard enough to detach it from the moulds. Hooray!



























Ja voilá: minulla oli kaksi hauskan muotoista suklaalevyä, toinen hedelmärakeilla ja toinen salmiakkirakeilla maustettuna. Levyjen halkaisija oli noin 10 cm.
Kaikki oikeasti suklaasta jotain tietävät varmaankin irvistelevät tuskissaan tämän luettuaan. Mutta lopputulos pysyi kasassa, suklaa ei ollut harmaata eikä rakeista ja maistui hyvältä. Täytyy kokeilla uudestaan! Kuivatut marjat, pähkinät, nonparellit sun muut tilpehöörit käynevät koristeeksi ja mausteeksi. Tai entäs jos suklaaseen upottaa vielä enemmän turkkarirouhetta? Desilitroittain merisuolaa? (voiko suklaa olla liian suolaista? Ei voi). Rajana vain mielikuvitus!
And voilá the result: two funnily shaped bars of dark chocolate with candy sprinkles on top.
Anyone who knows anything about chocolate is probably cringing in pain after reading this. But the resulting chocolate was not greasy, nor was it grey or grainy. It tasted good, so I can declare this experiment a success. I must try this again! Perhaps with dried berries and fruit, nuts, nonpareils and whatnot. How about even more crushed salt liquorice candy? Generous amounts of sea salt? (can chocolate be too salty? In my opinion, it can't). Only the imagination is the limit!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti